ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

velonismos2Ο βελονισμός είναι γνωστός περισσότερο ως εναλλακτική θεραπεία και κυρίως ως μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) που βασίζεται σε μια ολιστική λογική που εξηγεί την κακή υγεία ως μια εκδήλωση ανισορροπίας στον τομέα της ενέργειας του σώματος και ο βελονισμός είναι ένας από τους τρόπους διαχείρισης αυτής της ενέργειας με σκοπό την επαναφορά στη φυσιολογική ισορροπία.

Ωστόσο ο Δυτικός ή Βιοιατρικός βελονισμός έχει απαγκιστρωθεί από τέτοιου τύπου αντιλήψεις και βασίζεται πλέον σε επιστημονικές έρευνες και κλινικές αποδείξεις που έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού μέσα από την παραγωγή διαφόρων φυσικών χημικών ουσιών, όπως ενδορφίνες (μείωση του πόνου), μελατονίνη (απαραίτητη για τον ύπνο) και σεροτονίνης (για την προώθηση της ευημερίας) και άλλες. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη χαλάρωση μυών ειδικά σε περιπτώσεις που δίνεται η αίσθηση ενός «κόμπου» εντός του μυός στον ασθενή . Τα σημεία αυτά συχνά μπορούν να προκαλέσουν αναφερόμενο πόνο, δηλαδή απομακρυσμένα από τον μύ που είναι η αιτία ( π.χ. ένα trigger point στους μυς του αυχένα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο που να εκτείνεται μέχρι το πρόσθιο μέρος του κεφαλιού και τα μάτια).

Συμπερασματικά ο βελονισμός αποτελεί πλέον μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής.

Είναι ασφαλής ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι ασφαλής, όταν ασκείται από επαγγελματίες υγείας που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και ακολουθούν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την εισαγωγή των βελόνων (ανατομία περιοχής, βάθος εισαγωγής, γωνία εισαγωγής κτλ) , των ενδείξεων και αντενδείξεων για χρήση βελονισμού και φυσικά των κανόνων υγιεινής που πρέπει να τηρούνται.

Οι βελόνες είναι μιας χρήσεως, προ-αποστειρωμένες και συσκευασμένες ατομικά ενώ βρίσκονται εντός πλαστικού σωλήνα που λειτουργεί ως βοήθεια για εύκολη εισαγωγή αλλά και μειώνει ταυτόχρονα την επαφή με εξωτερικά στοιχεία μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης.