ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Ο πόνος στη μέση ή τον αυχένα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα με περίπου το 85-90% των ανθρώπων να βιώνουν έναν τέτοιο πόνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή σε πολλές περιπτώσεις μιας ‘αθώας’ κίνησης, όπως σκύψιμο, τέντωμα να πιάσουμε κάτι , βήχα ή φτερνίσματος αλλά και συχνά χωρίς προφανή αιτία. Με εξαίρεση τον τραυματισμό η εμφάνιση του προβλήματος οφείλεται συνήθως σε μια σειρά παραγόντων που περιλαμβάνουν τη στάση του σώματος, τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το σώμα μας (π.χ. εργασία, καθιστική ζωή, ποσότητα και ποιότητα άσκησης ) καθώς επίσης και παράγοντες όπως το φύλο, τα γονίδια, η προηγούμενη εμπειρία/μνήμη του πόνου , το άγχος και η γενική υγεία (ο ύπνος, η διατροφή, η ενυδάτωση, η διάθεση) καθώς και τις συν-υπάρχουσες συνθήκες.
Οι ιστοί που εμπλέκονται συχνά σε πόνο στη μέση ή τον αυχένα περιλαμβάνουν τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και των συνδέσμων τους, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους μύες και τους τένοντες και φυσικά το νευρικό ιστό. Γενικότερα κάθε δομή της σπονδυλικής στήλης που έχει νεύρωση είναι ικανή να στείλει μηνύματα στον εγκέφαλο σχετικά με έναν τραυματισμό, φλεγμονή ή μια αλλαγή στο τοπικό περιβάλλον άρα και να ενοχοποιηθεί ως αιτία πόνου.
Συνήθως ο πόνος στη μέση ή τον αυχένα βελτιώνεται με την πάροδο λίγων ημερών ή εβδομάδων με τη σωστή καθοδήγηση και θεραπεία. Ωστόσο, πολλές φορές ο πόνος επιστρέφει ή μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο μέρη του προβλήματος : α) τα πραγματικά λειτουργικά όπως η ελλιπής αποκατάσταση ενός τραυματισμού, η μη αποκατάσταση του κακού ελέγχου της κίνησης ή των μοτίβων ενεργοποίησης των μυών καθώς και η μειωμένη γενικότερη φυσική κατάσταση σε σχέση με τις καθημερινές ανάγκες κτλ,και β) το ζήτημα της επεξεργασίας και ερμηνείας του πόνου από τον εγκέφαλο μας και του ρόλου και του βαθμού επιρροής των υπόλοιπων εξωτερικών επιβαρυντικών παραγόντων όπως το άγχος, η μη κατανόηση της αιτίας του προβλήματος και της μετάβασης στη χρονιότητα από τον ίδιο τον ασθενή ή τους γύρω του, ο σχετικός φόβος κτλ.
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι
1. Ο πόνος στη μέση ή στον αυχένα αλλά και γενικότερα είναι μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη κατάσταση που απαιτεί ολοκληρωμένη αξιολόγηση, επεξήγηση και αντιμετώπιση.
2. Η σωστή και ολιστική κλινική αξιολόγηση θα μας δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα του κάθε ασθενή και όχι μια μεμονωμένη απεικονιστική εξέταση – αξιολογούμε και θεραπεύουμε τον άνθρωπο ασθενή και όχι την ακτινογραφία του ή τη μαγνητική του !!!
3. Η σπονδυλική μας στήλη κατασκευαστικά είναι ίσως το πιο δυνατό εξάρτημα του σώματός μας και φυσικά και είναι φτιαγμένη για να σκύβουμε – δεν υπάρχει λόγος να συμπεριφερόμαστε στη μέση ή στον αυχένα μας σαν κρύσταλλα έτοιμα να σπάσουν !!!
Η εξειδικευμένη διαδικασία αξιολόγησης μας δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης των διαφορετικών μηχανισμών και αιτιών του πόνου και μας επιτρέπει την επιλογή της πιο κατάλληλης θεραπείας, καθώς και την παροχή εξηγήσεων για τα συμπτώματα του κάθε ασθενή.